Skip to content

Grafik Tasarım Öğrencisi Geleceğe Nasıl Hazırlanmalı

[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title tag_name=”h1″ size=”60″ font_weight=”bold” letter_spacing=”0.3″ margin_top=”60″ margin_bottom=”40″ font_family=”Playfair+Display” font_type=”google”]Grafik Tasarım Öğrencisi Geleceğe Nasıl Hazırlanmalı?[/mk_fancy_title][vc_column_text disable_pattern=”false” p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last” css=”.vc_custom_1506879586547{margin-bottom: 54px !important;}”]Grafik Tasarımcı’nın görevi, görsel iletişim disiplinlerini veya ilham verici fikirleri kullanarak projenin mesajını hedef kitleye etkili bir biçimde aktarmaktır. Tasarımcılar, bir mesajı iletmek, marka yada “duygu” yaratmak için tipografi, semboller, renkler, görseller ve HTML/CSS gibi yazılım dillerini kullanırlar. Grafik tasarım gibi rekabetçi bir alanda kariyer yapmak, grafik tasarım eğitiminin yanında başka bir çok yeteneğe sahip olmayı gerektiriyor. Dijital çağda yaşadığımız düşünüldüğünde, bu yeteneklerin hem print hem de dijital medyaları kapsaması yarışta en ön sıralara çıkmanı sağlayabilir.

Grafik Tasarım Sanatçısı ve Ticari Grafik Tasarımcı’nın neredeyse iki ayrı disiplin olduğunu düşündüğümden bu yazıda daha çok reklam ve web sektöründeki Grafik Tasarımcılar hakkında iç görüler sağlamayı amaçlıyorum. Sanat kısmını başka bir yazıda konuşuruz.

Üniversitede grafik tasarım eğitimi almak harika bir fırsat ve değeri ölene kadar bilmelisin. Türkiye’de çok iyi eğitim veren okullar var fakat bu okulların bir çoğu öğrencileri tasarım sektörü gerçeklerine hazırlamakta yetersiz kalıyorlar. Hocaların bazıları sektörü çok iyi tanımadığından, müfredata saplanıp öğrencileri sektör dinamiklerine hazırlamakta başarısız oluyorlar. Okullarda aldığınız tipografi, film dili ve süreçleri, temel fotoğraf, illüstrasyon, özgün baskı teknikleri, deneysel tasarım, sergileme tasarımı, masaüstü yayıncılık, pazarlama ilkeleri ve reklamcılık bilgileri, animasyon, görsel iletişim yöntemleri gibi temel eğitimlerden 1 tanesini seçip o konuda uzmanlaşabilirsiniz yada bu yeteneklerinizi geliştirir ve yanına HTML/CSS öğrenirseniz sektörde rock stara dönüşürsünüz ve kreatif direktör olmanız çok uzun sürmez.[/vc_column_text][vc_column_text disable_pattern=”false” margin_bottom=”54″ p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last” css=”.vc_custom_1506882068309{margin-bottom: 54px !important;}”]

Video:

[/vc_column_text][mk_image src=”https://hakan-ertan.com/wp-content/uploads/2017/10/students-placeholder.jpg” image_size=”full” link=”https://youtu.be/0gWkfq-olYc” target=”_blank” desc=”https://youtu.be/0gWkfq-olYc” caption_location=”outside-image” margin_bottom=”50″][mk_fancy_title size=”40″ font_weight=”600″ font_family=”none”]Kariyer Planlaması ve Meslek Seçimi[/mk_fancy_title][vc_column_text disable_pattern=”false” margin_bottom=”54″ p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last” css=”.vc_custom_1506883400848{margin-bottom: 54px !important;}”]Grafik Tasarımcılar genelde logo tasarım, kartvizit, broşür, el ilanı, basılı reklamlar, kartpostal, şirket antetli kağıdı ve zarfı, kitap, katalog, ambalaj tasarımı, tebrik kartı ve davetiyesi, Facebook, Twitter, Google+ gibi sosyal medya için görsel tasarımları, web sitesi tasarımı, web reklamları ve grafik öğeleri gibi projeler üzerinde çalışırlar.

Tüm markaların yukarıda verdiğim örneklere bir şekilde ihtiyacı olduğundan Grafik Tasarımcı için herhangi bir sektör kısıtlaması yok diyebiliriz. Bunun yanında, her marka yada şirket in-house Grafik Tasarımcı kiralamayı seçmediğinden, reklam ajansları yada grafik atölyeleri tasarımcılar için en uygun çalışma ortamları halini alıyor. Rekabet ve acı gerçekler bu noktada başlıyor!

Teknoloji bir çok şeyi değiştirdiği gibi tasarım sektörünü de değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Artık bir çok Tasarımcı evden çalışarak, New York, Silicon Valley, London gibi şehirlerde müşteri bulabiliyor yada Dünya’nın başka ülkelerinde yaşayan remote ekiplere dahil olabiliyor. Bir ajans yada şirkette 9-5 mesai döngüsüne girmek, isteyerek yada istemeyerek yapılan bir kariyer seçimi olmanın dışında, garanti maaş için de tercih edilen bir seçim olabiliyor. Okulda aldığın eğitimle klasik bir Grafik Tasarımcı olarak hayat kurabilirsin. Çay fabrikasında ambalaj tasarımı, tekstil firmasında katalog-broşür, dergilerde sayfa tasarlayabilir yada reklam ajanslarında Junior Art Director olarak başlayıp kendini geliştirip Art Director olabilirsin, büyük reklam kampanyalarında rol alabilir yada sadece illüstrasyon üzerine bir kariyer kurabilirsin.

Meslek hayatına nasıl başladığın kariyerin için çok önemli olacak. Önünde iki seçenek var, bir yerlerde maaşlı yada freelance olarak çalışmak. Eğer maaşlı olarak çalışmaya karar verirsen, bir şekilde büyük ajanslarda yada deneyimli ve sektörde tanınmış Tasarımcıların yanında meslek hayatına başlamanı tavsiye ederim. En başlarda az para kazanabilirsin, juniorluktan kurtulman uzun sürebilir, bunlar bir noktada hiç önemli değil. Rekabette olacağın kişiler bile olsa, mümkün oldukça seni creative olarak besleyecek, yetenekli tasarımcılarla yada insanlarla arkadaşlık etmeye özen göster. Yaratıcı bir Art Director olmak istiyorsan bu insanların deneyimleri sana çok şey katabilir ve kariyerinde hızlı yol almanı sağlayabilir.

Eğer bağımsız bir Tasarımcı olarak meslek hayatına başlamak istiyorsan “Başarılı Bir Freelance Tasarımcı Olmanın 10 Etkili Yolu” ve “Tasarımcı Olarak Evden Para Kazanmanın 7 Yolu” blog yazıları senin için iyi bir kaynak olabilir.

Bazen hayat bizleri planlamadığımız yönlere sürüklediğinden, kendimizi beklemediğimiz alanlarda kariyer yaparken bulabiliyoruz. Grafik tasarımcı olarak reklam yada internet sektöründe kariyer yapmak isteyen öğrencilerin bir çoğu somut önerilere ihtiyaç duyduklarından, kapanış bölümü olarak çağa ayak uydurmak ve uluslar arası tasarım sektöründe başarı yakalamak isteyen Grafik Tasarım ögrencileri için işe yarayan bir kariyer modeline yer vereceğim.[/vc_column_text][mk_fancy_title size=”40″ font_weight=”600″ font_family=”none”]Sektör Yapılanması[/mk_fancy_title][vc_column_text disable_pattern=”false” margin_bottom=”54″ p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last” css=”.vc_custom_1506879035333{margin-bottom: 54px !important;}”]Tasarım öğrencileri sektörle ilk temasları bir şirkette stajyer olarak kahır çekmekle başlıyor. İçlerinde şanslı olanlar büyük ajanslarda staj yapıyor, ötekilerse kim bilir nerelerde!.. Dünya reklam sektördeki ajansların organizasyon yapılarını öğrenerek başlamak, hangi alanlarda iş bulabilirsin ve bu ortamların egolarla dolu dünyasını anlaman için iyi bir başlangıç olabilir.

Bir Grafik Tasarımcının iş bulabileceği alanlar için hazırladığım örnekleri ve bazılarının organizasyon yapılarını aşağıda bulabilirsin.

1- Reklam Ajansları
A- Tam Hizmet Reklam Ajansları
B- Çizgi Altı Reklam Ajansları
C- Butik Ajanslar

[/vc_column_text][mk_image src=”https://hakan-ertan.com/wp-content/uploads/2017/10/org_chart.png” image_size=”full” lightbox=”true” target=”_blank” desc=”Kaynak: http://adsubculture.com/workflow/2014/12/9/examples-of-advertising-agency-organizational-charts” caption_location=”outside-image” margin_bottom=”50″][vc_column_text disable_pattern=”false” margin_bottom=”54″ p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last” css=”.vc_custom_1506879057283{margin-bottom: 54px !important;}”]2- Interaktif Reklam Ajansları

3- Grafik Tasarım Atölyeleri

4- Internet Product[/vc_column_text][mk_image src=”https://hakan-ertan.com/wp-content/uploads/2017/10/structure.png” image_size=”full” lightbox=”true” target=”_blank” desc=”Kaynak: http://www.diffily.com/articles/webteamroles.htm” caption_location=”outside-image”][vc_column_text disable_pattern=”false” margin_bottom=”54″ p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last” css=”.vc_custom_1506878894058{margin-bottom: 54px !important;}”]5- 2D & 3D Film Prodüksiyon Şirketleri

6- In-house Grafik Tasarımcı

7- Freelance Grafik Tasarımcı

Daha önce belirttiğim gibi, Grafik Tasarımcı için neredeyse sektör kısıtlaması yok, fakat profesyonel olarak çalışmak istersen yukarıdaki sektörler senin için en iyileri olduğunu söyleyebilirim.[/vc_column_text][mk_fancy_title size=”40″ font_weight=”600″ font_family=”none”]Kariyer Tavsiyesi[/mk_fancy_title][vc_column_text disable_pattern=”false” margin_bottom=”54″ p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last” css=”.vc_custom_1506882912030{margin-bottom: 54px !important;}”]Peki grafik tasarım diplomasıyla ne yapabilirsin?

Bu soruya çoğu kişinin tek cevabı elbette bir grafik tasarımcı olmak! Ancak gerçek şu ki, çok daha fazla seçeneğe sahipsin! Grafik tasarım diplomasıyla neler yapabilirsin bir göz atalım.

1- Graphic Designer

2- Visual Designer

3- Art Director

4. Multimedia Artist/Animator

5. Commercial and Industrial Designer

6- UI/UX Designer

7- Web Developer

8. Software Applications Developer

9. Marketing Manager

10. Marketing Specialist

11. Public Relations Specialist

12. Software Quality Assurance Tester

Gördüğün gibi grafik tasarım eğitimiyle bir çok alanda iş bulabilirsin fakat bu mesleklerden UI/UX Designer, Visual Designer yada 3D Designer olmayı düşünmeni öneririm. Yapay zeka şimdiden bir çok çalışanın mesleğini elinden aldığı gibi, yakın gelecekte bu durum bir çok yeni meslek için geçerli olmaya devam edecek. Marketing & Reklamcılık yakın gelecekte yapay zekadan en çok etkilenecek sektörlerin başında geliyor. Yani klasik grafik tasarımcılık ve reklam art direktörlüğü gelecekte yerini yapay zeyaka bırakacak gibi. Grafik tasarım eğitimi web/digital designer olman için sana harika bir alt yapı sağlıyor. İllüstrasyon, film, fotoğraf, tipografi eğitimin üstüne HTML/CSS teknoloji dilini öğrenip dijital alanda kariyer yaparsan, gelecekte yapay zekadan çok daha az etkileneceksin ve virtual reality sektöründe kendine iş bulabileceksin.

Kariyer tavsiyem:

UI/UX Designer,  HTML/CSS bilen bir Visual Designer yada 3D Artist olursan güzel bir kariyer seni bekliyor olabilir. Ne yapın edin kod yazmasını öğrenin.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1504371720806{margin-top: 90px !important;margin-bottom: 90px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=i9lcoQfnoNc” custom_thumbnail=”true” play_icon=”mk-moon-play” thumbnail_image=”7736″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=l6-ybLBYMA0″ custom_thumbnail=”true” play_icon=”mk-moon-play” thumbnail_image=”7735″][/vc_column][/vc_row]

1 Comment


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *