[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title tag_name=”h1″ size=”42″ font_weight=”bold” margin_top=”60″ margin_bottom=”40″ font_family=”none”]Amerika green card ve çalışma vizesi alabilmek için ne yapmalı?[/mk_fancy_title][vc_column_text disable_pattern=”false” margin_bottom=”54″ p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last”]Malum gezi olayları ve akabinde hükümetin seküler ve sanat-tasarım insanlarının üzerindeki baskıları bu insanları başka arayışlara, başka ülkelerde yeni yaşamlar kurmaya yada bunu düşünmeye itiyor.
Türkiye çok güzel bi ülke orda kalın demek isterdim. Konu özgürlükler ve birey olabilmek olunca bu önerimi kendime saklamayı daha uygun buluyorum. Aklımda kesinlikle politik bir yazı yazmak yok. Fakat muhakkak ki Türkiye’nin siyasi-sosyolojik iklimiyle de ilgili sık duyduğum “Amerika’ya gelip orda nasıl kalabilirim?”, “kısa sürede iş bulabilir miyim?” sorularına ortak bir yanıt vermek ve “American Dream” hayali kuranlara destek olmak amacı ile yazmaya karar verdim.
Yazımın tüm meslek gruplarına yönelik, herkese yol göstericisi olmasını çok isterdim. Maalesef sadece sanatçılar, yönetmenler, şarkıcılar, mankenler, televizyoncular, yazılımcılar, reklamcılar, akademisyenler, sporcular, vb. gibi meslek gruplarını kapsıyor. Ana başlıklarıyla yazdım, bu mesleklerin içine dahil olabilecek bir çok alt meslekler var. Onları zaten siz biliyorsunuz.
Yazımda arasıra naçizane önerilerim olacak. Bunların bazıları direk yapın-edin şeklinde, bazıları iç görülere yönelik şeyler olarak yer alacak. Çoğunlukla kişisel deneyimler olduğundan bunlar “mutlak gerçekliktir” iddaası taşımıyor, sadece bilgi paylaşımı olarak düşünün. Ama kendi yolumda bir çoğu da işe yaradılar 😉 Bir avukatla anlaşıp sürece onunla beraber hazırlanmanızı tavsiye ederim. Avvo.com avukat bulmanıza yardımcı olacaktır.
Şunu ilk başta hemen eteğimden atayım. Eğer burayı bir cennet olarak hayal ediyorsanız bence siz Kaş, Fethiye, Tayland yada Yunan adalarına gidin! Hele konu New York olunca İstanbul ile bi çok özellikten bahsedebiliriz. Yazımızın konusu bu değil ama değil mi?
Ben New York’u özellikle yaşamak için seçmedim. Benim hikayem tamamen kendi kendineliğin hakimiyetinde şekillendi. Sevgilimle Dünya turuna çıkmıştık ama dünyamız New York oldu. Halen bırakamadık! Türkiye’ye bile gelemedim. Bende öyle oluyor sevince bırakamıyorum! Ek not olarak New York Silicon Valley’den bile göç alıyor. Ayrıca Brooklyn burda! Evet ben Brooklyn’e aşık olup burda kalmaya karar verdim. Vize serüvenim de bu noktada başladı. Ahh beybi Brooklyn mi? Yaz enerjisi bedenine girmeli! Aksi halde nasıl anlatabilirim ki? You know what i mean? 😉
Galiba bi ara Brooklyn’i de yazmalıyım. Kendimi bıraksam aşk yazısına dönüşebilir. Biz en iyisi konumuza dönelim.
Green Card(GC) almak en kesin çözüm. Çok paran yoksa, her sene çekiliş var burdan başvurabilirsin. Baska yerden asla başvurmayın.[/vc_column_text][mk_image src=”https://hakan-ertan.com/wp-content/uploads/2014/12/screen-shot-2017-09-02-at-2.22.43-pm.png” image_size=”full” link=”https://www.youtube.com/watch?v=3fGysDhEAIY” target=”_blank” align=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title size=”26″ font_weight=”bold” margin_top=”48″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Turist Vizesiyle Yaşayabilir miyim?[/mk_fancy_title][vc_column_text]
Bi çoğunuzun zaten bu konu hakkında bilgisi vardır. Tr konsolosluğundan vize alıyorsunuz ve kabul edildiğinde 10 yıllık vize veriyorlar. Eğer ülkeye giriş yapmak isterseniz kapıda %90 6 aylık oturum izni alacaksınız. Geldin ülkeyi çok sevdin ve kalmaya karar verdin. O andan sonra ne yapman gerekiyor? Seni burda uzun süre tutacak bir vize almanın bir yolunu bulmalısın. Ama nasıl? Basitçe listeleyeyim.
1- Evlenmen gerekiyor
2- İş bulman gerekiyor
3- Uzun süre kaçak yaşayıp bu süre içinde 1. ve 2. maddelerden bir tanesini hayata geçirmelisin.
Turist vizesi ile gelip burda çalışabilirsiniz ama resmi olarak çok kısıtlı çalışma imkanlarınız olacak. Garsonluk, freelance designer, party girl gibi şeyler..
Bu maddeyi bi öneri ile kapatmak istiyorum. Kaçak durumuna düşmek iyi bir fikir değil. Zahmetli bir yol. Saydığım şartları oluşturacak fırsat bulamayabilirsin. Elbette herşey iyi gidip bi yolunu bulabilirsin de. Senin irade koyman ile ilgili bir şey. Fakat ben olsam, kaçak duruma düşmez ve 10 yıllık Amerika vizemi patlatmazdım. Böyle olduğun taktirde gelecekte bu ülkeye girmen çok zor belki de imkansız hale gelecek.
Turist vizenin 5. ayında halen kalıcı bir çözüm bulamadıysan ülkene geri dön ve vizen geçerliliğini yitirmesin. Ülkende stratejini gözden geçirir, yeni stratejiler, çözümler ve bağlantılar kurup 6-7 ay sonra tekrar gelirsin.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title size=”26″ font_weight=”bold” margin_top=”10″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]”Individuals with Extraordinary Ability or Achievement”[/mk_fancy_title][vc_column_text p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last”]
Yaptığın işte çok iyisin, manken, oyuncu yada ne bileyim web tasarımcısın ve üstün yetenek kategorisine mi giriyorsun? Ulusal yada uluslararası ödüllerin de var. Senin 2 yolun var. Bu yazıda asıl bu iki konuyu anlatmak ve bazı ipuçları vermek için yazıyorum. Az bilinen ama iyi bir strateji ile hareket edilince alınması nispeten kolay vize türleri olan O-1 visa ve EB-1 green card. Ödül deyince aklınıza Oscar, Cannes, Pulitzer gibi ödüller gelmesin. Ödül adı altında Türkiye’de yada yurtdışında aldığınız herşey; kristal elma, FWA, müzik ödülü, en iyi manken, yazılımcı ödülü, sinema ödülü, yetenek sizsiniz, v.b., aklınıza gelen tüm ödül türleri ve başarılar bu vizeleri almanızda kesinlikle yardımcı olacaktır.
[/vc_column_text][vc_column_text p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last”]
– O-1 Visa
Bu iki vize türü başvuru prosesi açısından birbirlerine çok benziyor. İkisi de üstün yeteneğinizi kanıtlama üzerine kurulu ve bazı kriterleri var. Kendi branşınızda çalıştığınız yetkin insanlardan en az 7 tane tavsiye mektubu, yayınlanmış işlerinizin yada makale, vb. linkleri yada fotokopileri(dergi, gazete, tv, website herneyse), portfolyo hazırlamak-bu konuda aşağında detay vereceğim- gibi kağıt işleriniz olacak.
Evet dökümanları bir araya getirmek bi olay. Dosyanızı avukatınız hazırlayacak ama sizin de portfolyonuz üstünde uğraşmanız ve güzel bişeyler yapmanız iyi olur. Mesai harcanacak bir sunum gibi düşünün ama sizin hayalinizi etkileyeceğini aklınızdan hiç çıkarmayın. Bu yüzden herşeyi en iyi şekilde hazırlamak vize memurunun aklında bi çok soruya cevap vermiş olacak!
Ben O-1 vizesi kullanıyorum fakat bu vizeyi aldıktan sonra EB-1 Green Card duymuştum. O-1 vizesine göre alması daha zor ve seni daha fazla zorluyor olmasına rağmen EB-1 almayı denerdim. Artı olarak sponsor bulmana da gerek yok bireysel başvuru yapabiliyorsun. En iyisi bu iki vizeyi başlıklar altında özetleyeyim.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last”]
O-1 Visa:
[/vc_column_text][vc_column_text]
Başlanğıcta 3 sene veriyorlar ve 1’er sene şeklinde uzatabiliyorsun. Sponsorsuz alamıyorsun. Sponsor senin masraflarına değil yeteneğine bi nevi kefil oluyor. Beraber iş yapmasanız da olur ama sponsorundan başka kişiye resmi olarak çalışamıyorsun. Resmi derken bizdeki anlamıyla “sigortalı” çalışamıyorsun.
Fakat şöyle oluyor, sana bir tane Social Security Mumber(SSN) veriyorlar. Bu numara senin burdaki tüm hareketlerini kayıt altına alıyor(bu numara olmadan burda legal olarak iyi para kazanman çokk zor) ve sen bu numarayı kullanarak başkasıyla kontratlı yada freelance olarak çalışabilirsin. Çalıştığın yer sana 1099 form verecek, vermezse istersin ve yıl sonunda vergisini ödemeyi ihmal etme.
Eğer burda hayat kurmak çocuk büyütmek gibi hayallerin varsa vergi çok önemli. Nazikçesine gerek yok. Vergini ödeyeceksin baba!
[/vc_column_text][mk_image src=”https://hakan-ertan.com/wp-content/uploads/2014/12/O1.jpg” image_width=”600″ image_height=”413″ group=”_general” align=”center” crop=”true”][vc_column_text]
Banka hesabı açabilir miyim?
Kesinlikle evet. Kafana göre bir banka seçip kendine hesap açabilirsin.
Kolaylıkla şirket açıp işletebilir miyim?
Basitçe, teknik olarak evet şirket açabilirsiniz diyebilirim ama komplike bir konu. Başkasına çalışırken ve GC sahibi olmadığından kendi başınıza şirket açmamanızı tavsiye ederim. Bir avukat yada muhasebeci size uygun bir yol muhakkak bulacaktır.
Başka ülkelere seyahat edebilir miyim?
Kesinlikle evet! Bu vizenin en güzel avantajlarından bir tanesi de seyahat özgürlüğü. Mesela yazın Türkiye’ye gelip 3-4 ay Kaş yada Fethiye’de kalabilirsin. Alaaa 😉
Evliyim ve eşim benim haklarımdan yararlanabilir mi?
Evet eşiniz de otomatik olarak oturum izni alıyor. Fakat maalesef çalışma izni ve SSN sahibi olamıyor. Ufak işlerde çalışabilir ama belirli bir para limiti var bunu aşan işlerde SSN göstermesi gerekiyor. Yukarıda verdiğim linkte bu konu ile ilgili detaylar mevcut.
Sağlık sigortası almak istersem ne yapmalıyım?
Vizen süresince sana sağlık sigortası yapan bir çok şirket var. ObamaCare en ucuzu diyorlar ama siz en iyisi iyice bi araştırın. Yani isterseniz sigortalı olabiliyorsunuz.
O-1 Visa için küçük tüyolar?
Bir kere bu vizeye sahipseniz kendinize bir yardımcı getirebilirsiniz. Mesela Sanat Yönetmenisin ve yazar partnerin var onu da Amerikaya getirebilirsin. Ona da O-2 vizesi veriyorlar. Detayları verdiğim linkte bulabilirsiniz.
Ehliyet, kimlik kartı falan gibi konulara girmiyorum. Ama süreç olarak çok kolay alabilirsiniz.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text p_margin_bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last”]
EB-1 Green Card:
[/vc_column_text][mk_image src=”https://hakan-ertan.com/wp-content/uploads/2014/12/a2dfdd011c21b60ad3ad549ec79fa99e.jpg” image_width=”1111″ image_height=”1799″ group=”_general” desc=”Image: http://www.h1bwiki.com/eb1-green-cards-overview/” caption_location=”outside-image” align=”center” crop=”false”][vc_column_text]
Bildiğin green card! Artist GC de diyorlar burada. Sponsora ihtiyacın yok, bireysel başvuru yapabilirsin. GC sahibi olunca herşey yapabiliyorsun. Kafana göre yani. Ama unutma vergini ödeyeceksin. Temel düstur böyle, vergini öde ve istediğin kadar para kazan. EB-1 almak icin O-1 ile aynı evrakları topluyorsun. Fakat GC verirlerken çok daha fazla seni araştırıyorlar ve min 7 ayda cevap veriyorlar.
Bazı siteler 1 seneden daha fazla da sürebilir diyor. Eğer halihazırda US’de yaşıyorsan ve yeterli süreli vizen yoksa kendi ülkende sonucu beklemen gerekecek. Türkiye’den başvuracaksan zaten sorun yok. Bi süre beklersin ama Amerika’da beklemek isteyenler için de bi çözüm var elbette. $1350 verip “Premium Processing Service” satın alabilirsin. Bu servis süreci hızlandırıyor ve max 1 ay içinde sana cevap veriyorlar. Yea money talks!
[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”30″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title size=”26″ font_weight=”bold” margin_top=”10″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Ulusal yada Uluslararası Ödülüm Olmadan O-1 yada Eb-1 alabilir miyim?[/mk_fancy_title][vc_column_text]
Üstün yetenekli insanlara verdiklerinden bence hayır, ödülün olmadan bu vizeleri alamazsın. Bence kesin bilgi için avukatınıza danışmakta fayda var. Hangi ödül türlerinin faydalı olacağından yukarıda bahsetmiştim.
[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”30″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title size=”26″ font_weight=”bold” margin_top=”10″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Nasıl Bir Portfolyo Hazırlamalıyım?[/mk_fancy_title][vc_column_text]
Daha ziyade kendi sektörümdeki insanlara konuştuğumu düşündüğümden şunu söyleyebilirim; yaptığınız işler görselliğe, kendini yada bir ürünün kendini ifade etmesine yardımcı olan meslekler-zanaatlar. O zaman kendinizi ve yaptığınız şeyi en iyi şekilde sunmanın bir yolunu bulun. Kendinizi en iyi şekilde ambalajlayın ve pazarlayın. Boktan markalar yada müşteriler için günlerce gece-gündüz fikir düşünüp çalışıyorsun kendin için en iyisini yapmayı hak etmiyor musun?
Vize memuru sizin hedef kitleniz ve onu etkileyin. Almak istediğiniz vizeler üstün yetenekliler için ve sizin öyle olduğunuzu daha evraklarınızı eline aldığında hissettirin. İnanın gerisi onun için çok önemli olmayacak. Hatta mesai arkadaşını çağırıp “hey Bob, you have to see that” diyeceğine eminim. Bingo! Welcome to the dream!
Nasıl bir iş yaptığınızı bilmediğimden kendi yaptığım ve sadece vize başvurusu için kullandığım portfolyo dosyamı örnek olarak paylaşacağım.
[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”50″][mk_image src=”https://hakan-ertan.com/wp-content/uploads/2014/12/Cover.jpg” image_width=”900″ image_height=”500″ group=”_general” align=”center” crop=”false”][mk_padding_divider size=”50″][vc_column_text]
Şu uyarıyı yapmadan da geçemeyeceğim. Bu evraklar ve portfolyonuz günün sonunda normal bir insana gidiyor. Sanat jurisi yada benzer bir şey değil. Kendinizi Dünya’nın tek ve en iyi fikrini bulacağım yada daha önce yapılmış mı acaba diye baskılamayın. Basit, derdini anlatan, herkesin anlayabileceği bir fikir bulun ve onu etkileyici bir şekilde uygulayın. Normalde O-1 vizesine de bi kaç ayda cevap veriyorlar ama ben 15 gün için vizeme kavuştum. Avukatım hazırladığım sunumun büyük rol oynadığını iddaa ediyor. Bilmiyorum! Sanırım öyle!
[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”30″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1498508495116{margin-bottom: 100px !important;}”][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title size=”26″ font_weight=”bold” margin_top=”10″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Yatırımcı Vizesi Almak İçin Ne yapmalıyım?[/mk_fancy_title][vc_column_text]
Bu konuda çok fazla deneyimim yok. Derinlemesine bir araştırma yada deneyim yaşamadım. Avukatlar $30-40’e yatırımcı vizesi alabilir. Benimki bu konuda çok rahat konuşuyor. Şunu aklımızdan çıkarmayın! Yatırım ciddi bir iş ve “aa ucuzmuş..” deyip savsaklayamazsınız. Ofis, contact info falan hersey gerçek olmalı. E bunlar da bi masraf!
[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”50″][vc_column_text]
Sonuç olarak,
Kariyeriniz ve yaptığınız işler güzel ise Amerika size kapısını açar. Siz yeterki yukarıda verdiğim ipuçları üstünde düşünüp stratejinizi ve datalarınızı eksiksiz hazırlayın. Kendinizi ve yaptığınız işi en iyi şekilde ifade eden bir sunumun hazırlayın. Bulduğunuz sunum fikri ajitasyon içermesin ve yaptığınız şeyle iyi ilişkilendirilmiş olsun.
Umarım naçizane önerilerim size faydalı olur.
Bol şans dilerim!
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=i9lcoQfnoNc” custom_thumbnail=”true” play_icon=”mk-moon-play” thumbnail_image=”7736″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=t-qQTV0vvoo” custom_thumbnail=”true” play_icon=”mk-moon-play” thumbnail_image=”7735″][/vc_column][/vc_row]
14 Comments
Guzel ve verimli bir yazi olmus…
çok iyi bir yazı olmuş kafamdaki bir çok sorunun cevabını aldım. Bir kaç şeyi de netleştirmiş oldum. İnşallah bir gün başarabilirim.
Teşekkürler. avvo.com güzel bir hizmete benziyor.
Degerli bilgileriniz icin cok tesekkurler. Biz sirket olarak gocmen avukatimiz Aycan Iskent’ten cok cok memnun kaldik.
Yazarlarda bu vizeden yararlanabilir mi ? Yazarlık alanında bir çok ödül aldiysak, kitap cikarttiysak ve bir dergide düzenli olarak yaziyorsak bu vize için basvurabilirmiyiz?
Evt yazarlar da bu gruba dahil.
Selamlar. EB-1 için herhangi bi mezuniyet şartı var mıdır? Alanında lisans bitirmiş olmak gibi.
Herhangi bir mezuniyet sarti yok sadece kanitlanabilir basari yani bir nevi iyi bir kariyer sarti ariyorlar.
O-1 ya da EB-1 vizesine benzer Kanada’ya ait bir vize türü var mı?
Extra ordinary diye yok ama sanirim Quebec-Selected Skilled Workers Program (QSWP) bu visa turu de ayni isi goruyor. https://www.canadianvisaexpert.com/visa-types/
Hakan abi selamlar. Size, Türkiye’deki iş geçmişim ve tecrübem hakkında bilgi verip kendimi tanıtarak “Amerika’da benim özelliklerimdeki bir kişinin graphic designer olarak iş bulma ve çalışma şansı” konusunda birkaç adet kendimle ilgili spesifik soru sormaya çok ihtiyacım var. Genele hitap etmeyebilecek bir ricam olduğu için buradan sormak yerine contact e-mailinize mail atarak ulaşabilir miyim size? Saygılar abi.
Arkadaşimin o-1 vizesi var. Ben ve esim o2 o3 olarak gidebilir miyiz? Onun yaptigi isle cok alakasi yok ama projelerde adini gecirebilir. Sartlar cok mu zor?
Soylediginiz sey teoride mumkun ama pratikte 1-2 proje is iliskinizi ve meslektas oldugunuzu kanitlar mi emin degilim.
Salam Hakan bey , Azerbaycandan salamlar .
Men Architectural Visualization sahesi ile mesgulum – behance.net/lacinquluyev Benim Portfoliom
Kendi ulkemde Award kazanirsam ve ve awardlarin sayi ne kadar olmali boyle bir net sayi varmi?
Benim bu isim , Architectural Visualization , CG Visualization bu qrupa aid dogrumu?
Tesekkurler Saygilarla ! Geldigimde sizinle tanismak isterim , saglikla kalin